JUL, 2023
Duurzame kleding en jij: liefde op het eerste gezicht?
Een nieuw kledingstuk is als een nieuwe liefde. Je ziet ‘m in je ooghoek blinken, je hartslag gaat de hoogte in en je voelt een onweerstaanbare aantrekkingskracht. De vlinders in je buik bevestigen het gevoel: dit is het! Maar… vraag jij je soms af in welke omstandigheden die hemelsblauwe broek is gemaakt? Of wat voor impact je aanwinst op de wereld heeft? Geen nood: wie voor duurzame kleding kiest, mag vertrouwen op de beste beslissingen qua eerlijke productie en duurzaamheid. Want duurzame kleding wordt geproduceerd met een hart voor de mens en de planeet. En met liefde, veel liefde.
Fast fashion: liefde maakt blind
We willen het soms niet toegeven, maar liefde maakt ook … blind. Maak kennis met fast fashion: omdat kleding in een ongelooflijk snel tempo wordt geproduceerd, gebeurt dit helaas niet altijd op een eerlijke en ethische manier. Hoe lager de productieprijs, hoe hoger de winst. Wie hier wél een hoge prijs voor betaalt? Het milieu en de textielarbeiders. Werknemers staan onder hoge werkdruk. Bovendien komen heel wat giftige stoffen in de natuur terecht en belandt de wegwerpkledij snel op de afvalberg. Een hartverscheurende vaststelling.
Slow fashion: liefde voor de mens en de planeet
Gelukkig kan het ook anders. Dé tegenhanger? Dat is slow fashion, waar respect voor de mens en planeet centraal staan. Betekent dit dat slow fashion 100% duurzaam is? Het antwoord is duidelijk: nee. Voor de productie zijn nog steeds water, energie en materialen nodig.
Maar bij slow fashion kan je erop vertrouwen dat de impact op het milieu en de mens zo klein mogelijk is. Achter deze brands staan toegewijde mensen met een liefdevolle missie. Met hart en ziel nemen ze de touwen van het productieproces stevig in handen. Zo ben jij zeker: iedereen die betrokken is bij het fabriceren van je hemelsblauwe broek, ontvangt een eerlijk loon.
Zeg ja tegen kleinschalig produceren
Mana loa kiest niet voor massaproductie, maar fabriceert in kleine hoeveelheden. Bovendien kiest oprichtster Lyne ervoor om enkel samen te werken met lokale Europese ateliers. Zo ben jij zeker van een kleinere ecologische voetafdruk. Geen reis rond de wereld dus, maar een minitrip in Europa. Doorgaans betaal je voor slow fashion iets meer dan je zou doen in een reguliere winkel. Zo weet je nu ook waarom: voor elk proces betaal je een eerlijke prijs - van bron tot maker én zelfs drager.
Om lang van te houden
Duurzame kleding is niet enkel om van te houden, maar ook om lang te houden. Dankzij de hoge kwaliteit blijft deze kleding van natuurlijke materialen jaren mooi. Draag je het kledingstuk niet meer? Geef het dan een tweede (liefdes)leven en maak er iemand anders blij mee. Bovendien bestaat elk item uit één soort grondstof, waardoor het perfect recyclebaar is.
Duurzame kleding kent geen tijd
Elke lente, zomer, herfst en winter een nieuwe collectie? Mana loa besluit om niet mee te draaien in de maatschappij waar alles snel-snel gaat. Het duurzame kledingmerk introduceert jaarlijks twee collecties, waarvan de kleding langer dan één seizoen beschikbaar is. Dankzij de tijdloze items investeer je in mode die je kan mixen en matchen om zo jouw favoriete stijl te creëren.
Natuurlijk liefdespad
Mana Loa bewandelt resoluut het natuurlijke liefdespad. Alle kleding is van 100% natuurlijke materialen die goed voelen en goed zijn voor de natuur. Van naald tot draad: de sweaters, jurken, rokken en broeken zijn verweven uit ecologische stoffen zoals biologisch katoen en linnen.
Mana loa: kleding van natuurlijke materialen
Duurzame kleding en modebewuste dames: een match made in heaven. Daar is Mana loa van overtuigd. Als jij met je nieuwe hemelsblauwe broek in de spiegel kijkt, dan weet je: dit is met respect voor de mens en de natuur gemaakt. En met liefde, véél liefde.